Cheile succesului in internet – Mobile si comert electronic (Steve Jobs, Mary Meeker / Morgan Stanley)

Articol publicat in: Calculatoare, Corporate, Internet


Asta seara am urmarit putin din a doua zi de conferinte de la Web 2.0 Summit.
Intre alte minti luminate care au participat la conferinta, s-a aflat si unul dintre varfurile de la Morgan Stanley – Mary Meeker, “Queen of the (inter)net”.

Mai intai, ideea construirii unui business dupa model strain nu mi se mai pare o idee rea. Pana de curand aveam impresia ca “nu poti construi un produs de succes daca il proiectezi sa faca aceleasi lucruri ca altul de succes” (Zuckerberg), dar cred ca pentru afacerile din afara Americii, e binevenita ideea preluarii unui model care a avut deja succes colosal in state si care e destul de probabil sa nu fie la fel de cunoscut de publicul din Europa, sau cel putin din Romania. Probabil ca in final nu poti ajunge sa construiesti un produs identic, ar trebui sa poti sa vii macar cu cateva idei inovative pe masura ce cunosti problema pe care incepi sa o rezolvi. Evident, cel mai bun exemplu este China – cea mai promitatoare piata emergenta .

Studiul arata foarte elocvent cresterea accelerata in domeniul mobil si al comertului electronic si de asemenea, faptul interesant ca cele doua au inceput recent sa se imbine cu succes prin serviciile de localizare de tipul Foursquare, promovarea businessurilor locale prin produse ca Google Hotpot . In plus, internetul mobil din ce in ce mai ieftin, ne aduce intr-o lume extrem de conectata, cu lantenta 0 spre deosebire de PC – va avea un succes din ce in ce mai mare.

Se mai arata schimbarile radicale in topul companiilor publice din internet: daca in 2004 primele 15 companii erau in general din Statele Unite si din Japonia, in 2010, China detine suprematia alaturi de Statele unite. Google a ramas pe locul al doilea, e-bay a ajuns pe locul 4 din locul 1, Amazon a urcat pe locul 3 de pe locul 7, pe cand Yahoo a coborat pe 7 de pe locul 3.

Despre Steve Jobs :

“Are mintea unui inginer si inima unui artist…”

“Steve Jobs este cea mai stralucitoare persoana din industria noastra, iar simtul sau estetic este cu totul remarcabil. Are mintea unui inginer si inima unui artist – aceasta fiind o combinatie mai putin obisnuita, dar extrem de avantajoasa cand lucrezi pentru utilizatori finali. (…) A adus multa inovatie in domeniul designului de hardware si de software.” (Larry Elison – CEO/Fondator Oracle – Iunie 2004)

“Construim produse pe care vrem sa le folosim noi insine.
El (Steve Jobs) a facut asta cu un gust incredibil si cu o eleganta care au un impact enorm in industrie. Iar capacitatea sa de a paria inaintea tuturor pe ceva de succes este fenomenala.” (Bill Gates – Fondator Microsoft – Mai 2007)

Se face o trecere in revista a companiilor care au inregistrat cele mai mari niveluri de inovatie:

  • companii mai vechi: Apple, Google, Amazon.com, Tencent, Nintendo, Sony, Microsoft, PayPal, Netflix si Salesforce.com
  • atacatorii cei noi: Facebook, Zynga, Groupon , Twitter, OpenTable, Foursquare, Yelp, Shopkick, Tapulous, Digital Chocolate , Booyah, Ngmoco, Pandora, Spotify
In final, se face o analiza a cresterii celor mai mari companii din internet, invalidand cumva teoria ca producatorii mari au rate mai scazute de crestere.

Aici prezentarea:

Aici toate prezentarile doamnei Mary Meeker despre evolutia internetului:
pentru ca
Meeker was characterized by Andy Serwer in “Fortune” magazine in 2006 as “absolutely first rate when it comes to spotting big-picture trends before they come into focus. She gathers massive amounts of data and assembles it into voluminous reports that, while sometimes rambling and overambitious, are stuffed with a million jumping-off points.” Meeker is often credited for her comprehensive, rapid fire, annual Internet industry overviews at the Web 2.0 conferences in San Francisco each Autumn. (http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Meeker)
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)